maandag 31 augustus 2015

Belastingteruggaaf na indienen van "verzoek tot middeling" bij de belastingdienst

Heb je de afgelopen 3 jaar een sterk wisselend inkomen gehad, bijvoorbeeld door wisseling van baan, werkloosheid of door aankoop van een andere woning? Dan heb je waarschijnlijk meer belasting betaald dan nodig is. Je kan dan mogelijk in aanmerking komen voor de zogeheten middelingsregeling.


Met middeling wordt je gemiddelde inkomen over 3 aaneengesloten kalenderjaren berekend, het zogeheten middelingstijdvak. Vervolgens wordt nagegaan hoeveel belasting je per jaar had moeten betalen. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan die van de eerdere aanslagen? Dan heb je mogelijk recht op een teruggaaf.

Hoe ga je te werk als je denkt dat je in aanmerking komt voor middeling en dus voor teruggaaf?

Je kan pas actie ondernemen als alle aanslagen van de 3 aaneengesloten kalenderjaren definitief zijn. Als je bijvoorbeeld middeling wilt over je jaren 2012, 2013 en 2014, maar de aanslag van 2014 is nog niet definitief, dan moet je helaas wachten totdat je een definitieve aanslag 2014 van de belastingdienst krijgt. Bellen naar de belastingdienst over wanneer je een definitieve aanslag ontvangt heeft geen zin. Hun systeem geeft daar geen duidelijkheid over.

Hoe vraag je middeling aan?

Middeling moet je zelf schriftelijk aanvragen bij je eigen belastingkantoor. Dit gaat nog ouderwets per post. Het adres van je belastingkantoor kun je vinden op een van de aanslagen die je van de belastingdienst ontvangen hebt. De aanhef van je brief is dan: Belastingdienst, afdeling Inkomstenbelasting.

Wat moet er in de brief aan de belastingdienst staan?

In de brief zou je de volgende tekst kunnen gebruiken; "Hierbij dien ik een verzoek tot middeling in, met betrekking tot mijn inkomstenbelasting over de jaren .... , .... en ....". Vergeet niet je burger service nummer (BSN) te vermelden!




Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan via de socialemedia-buttons hieronder!

Verder lezen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *