zondag 20 september 2015

9 tips om te besparen op je energierekening voor de herfst en winter

De laatste dagen van de zomer zijn geteld, en we gaan ons alweer richten op de komende herfst en winter. Wil jij in deze periode van het jaar ook besparen op je energierekening? Dan volgen hier een aantal nuttige tips.


1. Wen jezelf aan een lagere huiskamertemperatuur
Veel mensen hebben de thermostaat op 20 of 21 graden staan. Dit is eigenlijk best hoog. In een huiskamertemperatuur van 18 of 19 graden is het ook prima vertoeven. Bij deze temperatuur blijft je geest ook scherper, word je minder snel sloom en word je huid niet zo snel droog. Als je aan het begin van het stookseizoen het opdraaien van je thermostaat zo lang mogelijk uitstelt, wen je vanzelf aan de lagere kamertemperatuur. Begin je het toch wat kouder te krijgen, doe dan eerst iets warmers aan.

2. Zet de temperatuur 's avonds lager
Als je naar bed gaat hoeft de temperatuur niet zo hoog te zijn, dan kruipen je onder je warme deken. Door circa een uur voor het slapen gaan de verwarming lager te zetten naar 15 graden, bespaar je al gauw een paar honderd euro per jaar op je energierekening. Bij veel thermostaten kan je het verhogen en verlagen van de temperatuur automatisch op vaste tijdstippen laten plaatsvinden, zodat je er niet continu op hoeft te letten.

3. Zet de radiators uit, in ruimten die je niet of nauwelijks gebruikt
In de hal en op het toilet ben je telkens maar heel even. Daar kan de radiator best wel uit. Alleen in de kamers waar je de hele dag bent, zoals de woonkamer of een studiekamer, zou je de radiator aan moeten zetten. Ook op de slaapkamers hoeft de radiator niet ver open. Overdag ben je er meestal niet en als je gaat slapen kruip je onder je warme deken.


4. Hou de radiators vrij
De warmte van de radiators kan zich beter over de kamer verspreiden als er niets voor staat. Zet daarom geen spullen of meubels voor de radiator en laat gordijnen er niet voor hangen.

5. Breng radiatorfolie aan
Radiatorfolie geplaatst tegen de muur achter de radiator, zorgt ervoor dat de warmte maar één kant op kan, namelijk de kamer in en niet naar de koude buitenmuur. Radiatorfolie zorgt dus voor een efficiënter gebruik van de geproduceerde warmte. Daarnaast kan je ook folie om de verwarmingsbuizen draaien. Radiatorfolie kan je halen bij bouwmarkten.

6. CV-ketel laten onderhouden
Een goed schoongemaakte CV-ketel kan veel stookkosten schelen. Laat er een keer per jaar naar kijken. Een goed onderhouden CV-ketel gebruikt immers minder gas bij dezelfde geleverde warmte.

7. Maak gebruik van gordijnen
Dikke gordijnen houden kou van de ruiten en kleine kieren goed tegen. Maak hier gebruik van zodra het kouder wordt. Overdag zou je, als de zon schijn, de gordijnen dan helemaal open kunnen zetten. Dan kan het zonnetje lekker binnen schijnen en de woonkamer verwarmen!

8. Ventileer je woning
Frisse lucht warmt makkelijker op en ventileren is belangrijk voor je gezondheid. Zorg dus dat er altijd aan- en afvoer kan zijn van frisse lucht in je huis. De roosters hoeven dus niet potdicht in de winter. Eventueel zou je ze 's avond voor het slapen gaan wel dicht kunnen doen. Maar denk er dan aan om ze 's ochtends weer open te doen.

9. Dicht naden en kieren
Komt er tocht door de kieren en naden van deuren en ramen? Dan loont het de moeite om die met tocht-strips te dichten.


DIT KAN JE OOK INTERESSEREN:
» Zonnepanelen op je dak zonder investering en direct besparen!
» Check één keer per jaar al je vaste lasten



Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan via de socialemedia-buttons hieronder!

Verder lezen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *