woensdag 16 september 2015

9 tips om je impulsaankopen te bedwingen

Laat je je in de rij bij de kassa vaak verleiden om nog even gauw een aanbieding uit de bak mee te pakken? En baal je er achteraf weer van dat je het geld hebt uitgegeven? Dan heb ik hier een aantal nuttige tips voor jou, waarmee je je impulsaankopen kunt bedwingen.


1. Betaal met contant geld
Wat je niet bij je hebt, kun je ook niet uitgeven. Laat je pinpas of creditcard dus thuis en ga winkelen met cash geld. Geld uitgeven is lastiger als je de munten en briefjes letterlijk moet neertellen.

2. Maak een boodschappenlijstje
Schrijf je boodschappen op een lijstje en koop alleen wat daar op staat! Loop ook geen winkels in die niet op je lijstje staan.

3. Maak een begroting
Schrijf aan het begin van iedere maand op wat je uit wilt geven aan boodschappen, kleding, uitgaan en andere zaken. Hiermee creëer je overzicht voor jezelf en ben je minder geneigd om over je budget heen te gaan.

4. Stel je aankoop uit
Gebruik een notitieboekje om die mooie aanbieding in op te schrijven. Kijk over een week opnieuw in het boekje en bedenk of je (nog steeds) niet zonder dat artikel kan. Door deze aanpak kijk je er veel nuchterder tegen aan.


5. Koop online
Of het nu gaat om grote artikelen of om boodschappen, bij online kopen is het veel makkelijker om geen impulsaankoop te doen. De beloning, het krijgen van je artikel, is niet meteen zoals in gewone winkels, maar wordt uitgesteld, doordat het minimaal een dag duurt voordat het bij je thuis bezorgd wordt. Ook is er geen fysieke kassa waar je in de verleiding kunt komen om extra te kopen.

6. Koop groot in
Het idee hierachter is dat je minder vaak naar de supermarkt gaat, en dus minder vaak in de verleiding komt. Daarnaast kan je nog eens extra voordeel halen door online groot in te kopen (zie tip 5). De meeste spullen zijn online immers goedkoper en bij grotere aankopen (meestal €25 of meer) betaal je ook nog eens geen verzendkosten.

7. Stel jezelf de hamvraag
Kijk eens kritisch naar dat het artikel dat je wilt hebben en stel jezelf deze vraag: heb ik het écht nodig? Ja, dan koop je het. Nee, schrijf het op (zie tip 2) en overweeg het een week later nog eens. Je mag trouwens heus weleens minder urgente aankopen doen waar je heel gelukkig van wordt, maar ook die 'herken' je als je er een week later nog even enthousiast over bent.

8. Word je bewust
Het plezier van impulsaankopen doen zit vooral in het moment van afrekenen, en vlak daarna. Wees je ervan bewust dat het plezier er meestal vanaf is zodra het afgeprijsde artikel eenmaal in huis hebt. Het helpt om eens door je huis te lopen en je bewust te worden van alle spullen die je ooit in een impuls kocht. Hebben die aankopen je nu echt gelukkiger gemaakt? Steeds wanneer je in de verleiding komt om iets te kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt, denk dan aan al die ongebruikte spullen. Moet daar echt nog meer bij?

9. Pak de oorzaak aan
Bovenstaande tips werken prima, maar laten we eerlijk zijn: ze zijn alleen symptoombestrijding. Voor een echt grondige aanpak moet je je afvragen wat de emoties achter je gedrag zijn. Vraag jezelf af waar die koopdrang vandaan komt. Is het verveling? Wil ik mezelf belonen? Heb ik troost nodig? Die behoeftes kan je ook op een andere, constructievere manieren bevredigen. Wees vooral alert op je zwakke momenten. Als je weet in welke situaties je vaak impulsief spullen in je mandje legt, bedenk dan een andere beloning. Zo is je leven zonder impulsaankopen net zo leuk. Mét meer ruimte in je huis en hoofd en meer geld in je portemonnee.


DIT KAN JE OOK INTERESSEREN:
» Check één keer per jaar al je vaste lasten
» Bespaartip: koop je spullen bij....



Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan via de socialemedia-buttons hieronder!

Verder lezen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *