woensdag 9 september 2015

Sparen of beleggen? Echt geen lastige keuze!

Je kan het geld dat je niet direct nodig hebt op 2 manieren wegzetten; door te sparen of door te beleggen.


Met sparen stel je aankopen uit tot een later moment en als je spaart kan je inleg niet minder worden. Geld dat je inlegt op je spaarrekening krijg je in principe altijd weer terug wanneer je het opvraagt. Ik zeg 'in principe' omdat de bank waar je spaart failliet zou kunnen gaan, waardoor je alsnog naar (een deel van) je geld kan fluiten. Mocht dat het geval zijn dan kan je een beroep doen op het depositogarantiestelsel dat spaartegoeden tot een bedrag van € 100.000 per persoon per bank garandeert. Je spaargeld is dus tot een bedrag van € 100.000 verzekerd. Heb je meer dan € 100.000, dan doe je er goed aan je geld te spreiden over verschillende banken.

Sparen is dus een relatief veilige manier om je geld op zij te zetten voor later. Veilig wordt vaak gezien als prettig, maar heeft ook een nadeel. Je ontvangt maar een heel klein beetje rente op je spaartegoed. Lang niet voldoende om de al maar stijgende prijzen te compenseren. Door de uitgestelde aankoop neemt je koopkracht dus feitelijk af. Wil je je koopkracht op peil houden, dan is beleggen is vaak het enige alternatief. Het levert doorgaans meer op dan sparen, en hoeft minder veilig te zijn.


Bij beleggen koopt je effecten zoals aandelen of obligaties. Aandelen keren dividend uit en obligaties keren rente uit. Aandelen en obligaties hebben een prijs, de koers, die kan stijgen of dalen, afhankelijk van vraag en aanbod. Je rendement bestaat dus uit de rente- of dividendinkomsten. Deze is altijd positief. De verandering van de koers kan echter winst of verlies opleveren.

Beleggen gaat altijd gepaard met een zekere mate van risico. De waarde van beleggingen staat immers niet vast; die kan stijgen maar ook dalen. Ook is het is niet zeker dat je je inleg altijd terugkrijgt. Tegenover het risico van beleggen staat echter de kans op een hoger rendement. Deze onzekerheid - een hoger risico maar kans op een hoger rendement - is wat beleggen onderscheidt van sparen.

Hoewel beleggen altijd gepaard gaat met een zekere mate van risico, is het van belang om te realiseren dat niet alle beleggingen even risicovol zijn. Bij sommige beleggingen is het risico groter dan bij anderen. Zo is een breed gespreide portefeuille van kortlopende obligaties uitgegeven door zeer kredietwaardige overheden en bedrijven relatief veilig. Het mogelijke tussentijdse verlies is beperkt. Bij andere beleggingen kunnen de tussentijdse verliezen veel groter zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen en minder veilige obligaties soms fors in waarde dalen. Obligaties en vooral aandelen schommelen meer in waarde - er zijn meer pieken en dalen - dan bij sparen.

Elke belegger dient voor zichzelf te bepalen met hoeveel risico hij wil beleggen. Het is echter altijd verstandig om in ieder geval een klein bedrag op een spaarrekening te hebben staan. Ongeacht de hoogte van de spaarrente en het mogelijke koopkrachtverlies, bijvoorbeeld om onvoorziene uitgaven te kunnen bekostigen. Maar verder is het vaak beter om te beleggen. Vooral met geld dat je niet direct nodig hebt, en dat je voor wat langere periode opzij kunt zetten.




Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan via de socialemedia-buttons hieronder!

Verder lezen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *