maandag 7 september 2015

Waarom zou je een verzekering afsluiten?

Verzekeren is belangrijk, en in veel gevallen noodzakelijk. Echter als de kosten van de maandelijks te betalen premie hoger zijn dan de door jou verwachte jaarlijkse schade, waarvoor je je wil verzekeren, dan moet je nog eens goed nadenken of je de verzekering wel moet nemen. 


Daarnaast moet je je altijd afvragen of je de kosten van een eventuele schade gemakkelijk zelf kunt betalen, en of het dus wel de moeite loont om een verzekering af te sluiten, waarmee je sowieso de kosten van de maandelijks te betalen premie kwijt bent.

Een aantal verzekeringen moet je verplicht hebben. Zo is de wettelijke aansprakelijkheid verzekering voor auto's verplicht, maar ook het hebben van een ziektekostenverzekering en een opstalverzekering voor woningen waar een hypotheek op afgesloten is, is verplicht. Voor deze verzekeringen geldt dat de te betalen jaarlijkse premie vele malen lager is, dan het bedrag van de mogelijke schade die het verzekert. Bedenk daarbij dat één incident vaak al duurder is, dan de gehele jaarpremie van de verzekering.


Daarnaast zijn er niet verplichte verzekeringen die vaak verstandig zijn om te hebben. De rechtsbijstandsverzekering is er zo een. Als je in de problemen komt waarbij je bijgestaan moet worden door een jurist of advocaat, dan kunnen de kosten daarvan snel hoog oplopen. Uurtarieven van €300 zijn niet ongebruikelijk voor dergelijke diensten. Ook bij een inboedelverzekering moet je goed nadenken of je die perse nodig hebt. Als je allemaal nieuwe dure meubels en spullen in huis hebt, dan is een inboedelverzekering verstandig om te hebben. Daarentegen als je ervan houdt om je meubels op Marktplaats te kopen, en je huis staat vol met (wellicht goed uitziende) gebruikte meubels, dan liggen de kosten van een eventuele vervanging ervan vrij laag. Een inboedelverzekering is dan niet zo zinvol. Hou hierbij in het achterhoofd dat inboedelverzekeringen altijd uitgaan van de nieuwwaarde van spullen.

Er zijn ook verzekeringen waarvan je je zou moeten afvragen of je die wel zou moeten afsluiten. Een tandartsverzekering bijvoorbeeld. Als je de afgelopen jaren ervaren hebt dat je gebit goed is, er nooit wat aan gedaan moet worden, dan heb je dus alleen te maken met de kosten van de halfjaarlijkse controles. In zo'n geval is het zonde om maandelijks premie voor een tandartsverzekering te betalen, terwijl je dit nooit terug zou kunnen verdienen. Beter is het om de maandelijkse premie, die je had moeten betalen voor deze verzekering, in een apart potje te stoppen, voor als je onverhoopt toch met tandartskosten geconfronteerd wordt. Valt het mee, dan heb je een leuk bedrag gespaard die je aan iets anders kunt besteden.




Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan via de socialemedia-buttons hieronder!

Verder lezen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *